Edingburgh: Een reis terug in de tijd

schotland avond kasteel

The Royal Mile
Op een mooie winterdag loop ik “The Royal Mile” midden in Edinburgh op. Op deze straat midden in de stad vind je een overvloed aan mooie oude gebouwen, doedelzakken, whisky brouwers, pub’s en zelfs een oud schotse strijder. Met een groot zwaard staat hij de toeristen te vermaken en kan je met hem op de foto. Op zijn hoofd de schotse kleuren wit en blauw geschilderd en met een grote lach laat hij je weten dat je in Schotland bent beland.

Terug in de tijd
De stad, vol mooie gebouwen die met groot oog voor detail zijn gebouwd, pronkt met zijn historie. Kastelen, paleizen, rotsen en groen, echt een prachtig plaatje. Ik waan mezelf geheel terug in de tijd, doordat alles de volledige oudheid van de stad uitstraalt. Ik kan me zo voorstellen dat de oude schotse strijders met paard en zwaard door de smalle straten heen paraderen om naar “Edinbrough Castle” door te rijden. Een aparte en mooie atmosfeer.

The Dome
Dit allen wordt gecombineerd met een stad die volledig in de 21e eeuw leeft. Drink een lekker kopje koffie met uitzicht op de kleine, maar enerverende skyline. Hierna kan je lekker shoppen in moderne en luxe winkels en ter afsluiting een drankje in “The Dome”. Dit oude bankgebouw is een te gekke plek voor een borreltje, te meer na een dag stadswandelen. Dit café/restaurant is uitmerate luxe ingericht en de grote zaal biedt een prachtig uitzicht op de enorme koepel die op dit gebouw gebouwd is. Ondanks de grote is de belichting leuk genoeg om sfeer en gezelligheid te creëren. Echt een aanrader om te bezoeken.

The Dome

Een pond voor de bus
Ook de inwoners kunnen bij mij niet meer stuk. Een bijzonder vriendelijk volk wat je eigenlijk overal wel bij wilt helpen. Al vanaf moment 1 was dit duidelijk. Als voorbeeld: Op dag 1 ga ik voor het eerst met de bus. ‘s Avonds laat aangekomen en ik had geld gepind. Ik had alleen nog niks uitgegeven dus wisselgeld ontbrak nog. De buschauffeur was hier niet blij mee, maar zei dood leuk: “Maybe someone in the back can change!!”. Nou, ik dus maar vragen: “Somebody able to change a ten pound bill?”. Tot mijn grote verbazing pakt bijna de gehele bus zijn portomonee en gaat kijken of ze werkelijk kunnen wisselen. Uiteraard ging dat niet lukken, maar wederom tot mijn verbazing geven 2 á 3 mensen me gewoon wat geld, tot op wel 4 pond en meer dan genoeg om met z’n tweeën het busritje te maken.

Ik stapte dus met winst voor het eerst het centrum in en was eigenlijk nog een beetje te ‘flabergasted’ om te kunnen reageren. Ik heb wel wat teruggegeven, maar ja van de ene had ik 40 pence gekregen en van de ander wel 2,5 pond! Een rare, beetje ongemakkelijke en geweldige ervaring. Mijn eerste indruk van de stad was dus al goed. Dan komt al het moois en de gezelligheid en je bent eigenlijk helemaal verkocht.

Pritty penny
Dit alles is geen goedkope aangelegenheid. Een hotel in de binnenstad is duur, maar tegen de rand van het centrum kom je een aantal goedkopere varianten tegen. Er is een onverklaarbaar groot verschil tussen de prijs van een uitgebreide lunch en een diner, maar over het algeheel gezien zijn de prijzen in Amsterdam centrum niet heel anders. De stad is qua prijs dus gelijk aan andere “Middel”-grote Europese steden.

Een echte aanrader
Conclusie van het verhaal is wel dat een reis naar deze stad een echte aanrader is. Je kan er een erg leuke tijd doorbrengen en heeft voor bijna iedereen wat wils. Het is een uitstekende stedentrip locatie op anderhalf uur vliegen van Amsterdam. De beste methode om kort en snel kennis te maken met Edinburgh is door van pub naar pub door de stad te lopen. Je leert zo alles kennen en je kan genieten van alle pracht en praal. Ik was er slechts 2 dagen, maar vond het zeer de moeite waard. Ik kan niet wachten om terug te gaan naar Schotland.

Een kleine selectie foto’s

Doedelzakspeler naast The Royal Scottish Academy

The Scott monument

Holyrood Palace

Residentie in Edinburgh Castle