Jet report maken

Jetreports logo 2

Een Jet report maken

Een Jetreport maken is heel eenvoudig. Een Jet report maken doe je vanuit MS Excel. Na het installeren van de ´add/on´wordt Jetreports automatisch in Excel weergegeven in de taakbalk. Heb je problemen met installeren neem dan contact op met je ICT beheerder of kijk op Jetreports.com.

Een jetreport is zo gemaakt!

 Op de excel taakbalk staat nu aan de rechterkant een tabblad met daarin de tekst Jet. Klik hier op en het hele Jetreport menu wordt zichtbaar. Vanaf deze plek is je gehele database te benaderen en te extraheren. Je database loopt geen gevaar, aangezien het alleen uitgaande query´s zijn. Wees overigens gerust: er gebeurd dus niks met je data, we vragen het alleen op om te bekijken en het extern te bewerken.

Er zijn 2 manieren om te beginnen. Gebruik de zeer gemakkelijke “repport wizard”. Vooral voor beginners zeer gemakkelijk in gebruik. Je kan deze wizard ook gebruiken om je basis report te beginnen. De filters en koppelingen naar andere tabellen kan je er later nog bijplaatsen. Zelf maak ik vaker gebruik van de “functie wizard”. Hiermee kan je 1 enkele formule invoegen en blijf je op dezelfde pagina werken. De report wizard is pas in latere versies gekomen, dus daar heb ik nooit aan kunnen wennen. Dit is ook gelijk het mooie van Jetreports, je kan zelf bepalen hoe je begint en hoe je het opbouwt er zijn meerdere wegen naar Rome in deze software.

Voorbeeld klantenlijst opvragen

Een klantenlijst opvragen is vrij simpel en leuk om mee te beginnen ter oefening. Als ik in een excel formule namelijk tik: =NL(“rijen”;”klant”;”naam”;) en ik klik vervolgens op “rapporteren” dan krijg ik een totale lijst van alle namen van alle klanten uit de database. Dit is echter een zeer groot bestand en daar ben ik niet naar op zoek. Ik zoek alle klanten die een lopend contract hebben in de plaats amsterdam. De formule wijzigt dan in: =NL(“rijen”;”klant”;”naam”;”aantal lease contracten”;”0..”;”plaats”;”Amsterdam”).

Dit ziet er allemaal erg ingewikkeld uit, met die formules, maar nu komt de functie wizard ter sprake. Deze formule/qeury is helemaal niet nodig om zo te kennen. Het kan namelijk via de volgende stappen:

Klik op deze afbeelding en de wizard wordt geopend.

De volgende wizard wordt geopend:

Klik op OK en dan komt het mooiste scherm:

In dit scherm kunnen alle parameters toegevoegd worden. Klik maar op de pijltjes aan de rechterkant van ieder veld en de functies komen vanzelf tevoorschijn. Dit geld ook voor de overige velden. Een korte uitleg bij de velden:

  • Wat: In het wat veld geef je aan wat voor jet report functie je wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld rijen, som of tellen zijn. Loop er maar eens doorheen, er zitten mooie functies tussen.
  • Tabel: In dit veld kies je de tabel die je wilt ophalen uit de database. In ons geval dus de klant tabel. Je kan hier iedere tabel kiezen uit je database en dat maakt een jet report maken zo mooi. Alles wat in een tabel staat is te benaderen en te gebruiken.
  • Veld: Dit is het veld wat je wilt zien als uitkomst, in dit geval de naam. In sommige functies kan dit veld leeg worden gelaten.
  • FilterveldX: dit zijn je mogelijkheden om te filteren. Kies een veld uit de tabel die je bovenstaand hebt gekozen (gebruik hier weer het pijltje aan de rechterkant) en je kan hierop filteren.
  • FilterX: In dit veld geef je je filter aan waarop je wilt filteren. Let wel op eventuele notaties in je database, bijvoorbeeld tekst of datum notatie. Dit kan verkeerd overkomen in excel. Je kan dit aanpassen door de standaard “cel eigenschappen” vanuit Excel te wijzigen.

Ons voorbeeld

Als je ons voorbeeld op de wizard los laat zou je het volgende plaatje krijgen:

Klik op ok en de formule wordt in de cel ingevoegd. Klik vervolgens op rapporteren in de taakbalk van Excel en je lijst verschijnt.

Meer weten over Jetreports of een Jet report maken, op deze pagina vind je meer mogelijkheden.