3D tekenen met Google SketchUp

3D tekenen met Google SketchUp
3D tekenen in een handomdraai! Vanwege een eventuele aanstaande verbouwing was ik onlangs op zoek naar software waarmee ik 3D tekeningen kon maken. Na een zoektocht door diverse gratis software applicaties bleef ik uitkomen bij Google sketchup. Door middel van de instructie video’s op internet kon ik al vrij gemakkelijk beginnen met mijn eerste proef tekening. Ik kreeg het al snel onder controle en besloot verder te gaan met een test bestand.

De Romeinse stad
Architectonisch zal het niet correct zijn, maar mijn experiment nam al snel de vorm van een romeinse stad aan (in mijn ogen dan). Een tempel, pilaren, stadsmuren, een residentie en zelfs een echte Ben-Hur arena, er is van alles mogelijk. Naar mate ik verder ging werd ik steeds enthousiaster. Wat een mooie software.

Video animatie
SketchUp geeft de mogelijkheid om een animatie te maken van je werk en dit te verwerken in een video. De video kan afgespeeld worden op iedere gebruikelijke computer en zodoende gemakkelijk te verspreiden. Een zeer handige feature, aangezien niet iedereen zomaar de SketchUp software op zijn pc heeft staan. Mijn eerste video animatie was dus al snel gerealiseerd:

Video 1: Joris Thielemans – De oude stad 😉

Van het verleden naar het heden
Ik kwam al snel op meerdere ideeën en hele avonden gingen op aan het simpelweg klooien met het testbestand. Inmiddels had ik geleerd hoe je componenten maakt, bewerkt en kopieert. Om verder te leren had ik echter geen zin meer in de Romeinen, de pilaren lukte immers wel. Ik kwam op het idee om de stad van het verleden naar het heden te halen en zo nog eindeloos door kon bouwen. De oude stad bleef, maar wordt nu omringt door een ware metropool die nog steeds groeiende is.

Een week verder
Het is misschien lastig voor te stellen, maar ik schrijf dit stuk nu na 2 weken ervaring met het programma. De oude stad bouwen was mij in een week gelukt en dat geeft wel aan hoe gemakkelijk de software te leren is. Gebruik de video’s en begin in het klein om meer te leren. Mijn metropool slaat nergens op en in veel opzichten niet eens mooi, het heeft me echter wel de kennis gegeven om in de toekomst te ontwerpen wat ik wil. Een nieuwe keuken, badkamer of iets anders, de mogelijkheden zijn eindeloos.


Componenten van andere gebruikers
Een handige  bijkomstigheid is dat er een grote community is die gebruik maken van het programma. Hierdoor is een uitgebreide database ontstaan aan modellen, componenten en een aantal redelijke forums waarin allerlei zaken besproken kunnen worden. Met name de bestaande componenten zijn handig te gebruiken in je eigen model. Via een makkelijke wizard “google” je een term, product of model en binnen seconden beschik je over meerdere voorbeelden die met een klik in je model in te voegen zijn. Niet in alle gevallen is het leuk om stukken van andere te gebruiken. Ik heb zelf ook lol gehad door zelf de gekste dingen te gaan tekenen. Een fontein, gasfornuis, bank, stoelen en ook de (rode) parasols in de nieuwe stad zijn zelf getekend. Het maken is immers 80% van de lol.

Conclusie
Ik was uitermate verrast door de vele mogelijkheden en hoe snel je het programma kan leren. Binnen de kortste keren had ik een klein huisje en een wijnglas gemaakt. Dat smaakte naar meer! Naar mijn idee dus een enorme mooi programma waar van alles mee te doen is. Wil je je eigen verbouwing in kaart brengen, toch andere kleur tegels bekijken of gewoon voor je plezier 3D tekenen, het kan allemaal in SketchUp. Een echte aanrader! Ga eens langs op de website van SketchUp als je meer interesse hebt, alles wijst voor zich.

 

Wil je meer weten of het programma downloaden? Kijk op de website van Google sketchup. Veel plezier

Verhuizing naar Trimble
Als kleine kanttekening moet ik erbij vermelden dat Sketchup Google gaat verlaten en verhuist naar Trimble. Volgens de ontwikkelaars veranderd er niets, want het team blijft hetzelfde (lees de blog met de aankondiging). Laten we hopen dat dit een positieve invloed heeft op de software.